Reglerne for barsel kan være tricky. Din ret til barselsdagpenge eller løn under barsel afhænger nemlig af flere ting. Fx spiller, hvor meget du har arbejdet, din indkomst og måden, du bliver betalt på, en afgørende rolle for dine barselsrettigheder.
Vi har samlet viden, fif og nyttige link her på siden, så du ved, hvordan du er stillet. Har du yderligere spørgsmål, så tøv ikke med at tage kontakt.
Har du spørgsmål til barselsdagpenge, anbefaler vi, at du kontakter Udbetaling Danmark. Det er Udbetaling Danmark, der afgør din ret til barselsdagpenge.
Du kan få et overblik over reglerne på Borger.dk, Barsel og orlov eller på beskæftigelsesministeriets hjemmeside. Hvis du er ledig og skal på barsel, kan du også kontakte din A-kasse.
Barselsgruppe: Få råd og støtte fra dine kollegaer
Danske Sceneinstruktører har en “barselsgruppe”, som står klar med kollegiale råd. Dine kollegaer fra branchen har konkret erfaring med at navigere i systemet alt efter dit ansættelsesforhold. Søg råd og vejledning, så du står stærkere.
Send en mail til info@stagedirectors.dk, så formidler vi kontakten.
Hvis du er lønmodtagerfreelancer:
Se de gældende barselsregler for lønmodtagere på borger.dk.
DU KAN FÅ BARSELSDAGPENGE, HVIS DU OPFYLDER BETINGELSERNE
Hvis du arbejder som freelancer på lønmodtagervilkår, dvs. at du får løn med eller uden skattetræk fra forskellige arbejdsgivere, så har du krav på barselsdagpenge, hvis du opfylder fire betingelser:
- Du skal være ansat på den første dag i din orlov eller dagen før, hvor din barsel starter eller ledigmeldt med dagpengeret
- Du skal have arbejdet mindst 160 timer indenfor de seneste 4 måneder før orloven
- Du skal have arbejdet mindst 40 timer om måneden i mindst tre af de fire måneder
- Derudover skal du også være sammen med dit barn dagligt, dvs. fysisk tilbringe tid sammen med barnet.
HVOR MEGET FÅR DU I DAGPENGE?
Hvor meget du får i barselsdagpenge, afhænger af dit ugentlige timetal og den løn du har haft i det aktuelle ansættelsesforhold, du har haft de seneste 3 afsluttede kalendermåneder forud for din første fraværsdag. Din sats vil blive beregnet ud fra indberetninger i indkomstregistret. Det vil sige timer og indkomst indberettet af dine arbejdsgivere. Du vil være berettiget til den højeste sats, hvis du er ansat 37 timer om ugen og tjener mere end 122,97 kr. pr. time brutto (2023), efter betaling af arbejdsmarkedsbidrag. Den højeste dagpengesats er 4.550 kr. om ugen før skat (2023).
UNDGÅ HULLER I DINE ANSÆTTELSER
Hvis du i tiden frem mod din barsel ikke er i arbejde, er det utrolig vigtigt, at du melder dig ledig – også selvom det kun drejer sig om enkelte dage indimellem. Udbetaling Danmark stiller nemlig krav om, at du er i ansættelse eller ledigmeldt dagen før eller selve den dag, du overgår til barsel. Du kan derfor risikere ikke at opfylde beskæftigelseskravet og miste retten til barselsdagpenge, hvis du har “huller” i dine ansættelser.
HAR DU RET TIL LØN UNDER BARSEL?
Du kan have ret til løn under barsel, hvis du arbejder mere ”fast” for en eller få arbejdsgivere. Start med at tjekke din kontrakt(er) og undersøg, om du har helt eller delvist krav på løn under barsel.
Hvis du har en tættere tilknytning til en eller flere arbejdsgivere som lønmodtager, så bliver der bidraget til en barselsfond for dig. Derfor kan der være mulighed for, at arbejdsgiver også kan få refusion for udgifter til løn under barsel for dig. Hvis det er tilfældet, kan I ved at lave et tillæg til din kontrakt sikre, at du kan få løn i perioden og så efterfølgende overgå til barselsdagpenge. Tag en snak med din arbejdsgiver om muligheden.
Din arbejdsgiver kan læs mere om mulighederne for refusion her: Privat arbejdsgiver – Barsel.dk | Virk
SÅDAN SØGER DU BARSELSDAGPENGE
- Hvis du er lønmodtagerfreelancer hos skiftende arbejdsgivere, og du er i gang med en opgave den dag, du skal på barsel, skal denne arbejdsgiver starte din barselssag hos Udbetaling Danmark
- Hvis din arbejdsgiver ikke vil anmelde din barsel, skal du selv søge om barselsdagpenge ved at kontakte Udbetaling Danmark
- Er du meldt ledig og medlem af en A-kasse, skal du melde barsel til din A-kasse
HVORNÅR SKAL DU GIVE DIN ARBEJDSGIVER BESKED?
Er du som kommende mor i et ansættelsesforhold, skal du være opmærksom på, at du ifølge barselsloven senest 3 måneder før forventet fødsel, skal give din arbejdsgiver besked om din graviditet, og om du vil holde de 4 ugers orlov før fødslen. Der er en række andre varslingsregler for både mor, far og medmor i forhold til afholdelse af orlov efter fødslen. Du kan læse mere om disse varslingsreglerne her: Hvornår skal jeg varsle min arbejdsgiver om graviditet og barsel? (borger.dk)
Hvis du er blandet freelancer og selvstændig
Hvis du både arbejder på faktura og får A-løn, er det vigtigt, at du i tiden op til din barsel forsøge at samle din indkomst enten som A-løn eller på faktura. Når du skal på barsel, kan du nemlig kun søge barsel på baggrund af enten din indkomst som lønmodtager (lønseddel) eller din indkomst som selvstændig (faktura). Du kan ikke søge barsel på baggrund af begge indkomsttyper.
SÅDAN SØGER DU OM BARSELSDAGPENGE
Du skal afklare, om du søger barsel som lønmodtager eller som selvstændig. Søger du barsel som selvstændig, så se nedenfor, hvordan du gør. Søger du derimod barsel som lønmodtager, se da ovenfor.
Hvis du er selvstændig med enkeltmandsvirksomhed
Se de gældende barselsregler for selvstændige på borger.dk.
Hvis du opfylder kriterierne, har du som momsregistreret selvstændig enkeltmandsvirksomhed uden ansatte, ret til barselsdagpenge. Hvis du har ret til barselsdagpenge, og hvis du har tjent over barselsdagpengeniveau før din barsel, kan du også have ret til refusion fra barselsfonden fra og med 1. januar 2021.
Betingelserne for at søge om barselsdagpenge er:
- Du har arbejdet mindst 18,5 timer om ugen i mindst 6 måneder inden for de sidste 12 måneder.
- En af de 6 måneder, hvor du skal have arbejdet mindst 18,5 time om ugen, skal være den senest måned, før du går på orlov.
- Der er overskud i din virksomhed. Barselsdagpengenes størrelse beregnes på baggrund af overskud i din virksomhed. Ved beregning anvendes som hovedregel seneste årsopgørelse. Du kan sikre dig en sats gennem Sygeforsikring for selvstændige. Læs mere under overskriften ”hvis du skal på barsel” her.
Derudover skal du også være sammen med dit barn dagligt, dvs. fysisk tilbringe tid sammen med barnet.
Perioder, hvor du har fået sygedagpenge, barselsdagpenge eller lignende ydelser, tæller dog ikke med som arbejde.
Hvis du er nystartet og har arbejdet som selvstændig i mindre end 6 måneder, kan du regne perioder med, hvor du har arbejdet som lønmodtager.
SÅDAN SØGER DU OM BARSELSDAGPENGE
Du søger om barselsdagpenge fra Udbetaling Danmark på Virk.dk:
- Søg om barselsdagpenge som selvstændig (nyt vindue)
- Log ind med din NemID
- Hvis du er ansat i eget IVS, APS eller A/S, som du selv ejer, betragtes du i forhold til barsel som lønmodtager og ikke selvstændig, selvom du over for A-kassen er selvstændig. Du skal derfor melde barsel efter reglerne som lønmodtager – og dit selskab vil kunne søge refusion af barselsdagpenge samt refusion fra den barselsfond, virksomheden måtte være omfattet af
Fra den dag, du går på barsel og senest 8 uger efter påbegyndt barsel, skal du søge barselsdagpenge via virk.dk.
Læs mere om refusion fra barsel.dk
Hvis du er selvstændig uden CVR-nr., skal du kontakte Udbetaling Danmark.
Hvis du er ledig:
Se de gældende barselsreglerne for ledige på borger.dk
Er du ikke i fuld beskæftigelse, men er helt eller delvist ledig på det tidspunkt, hvor du skal på barsel, skal du sørge for at være ledigmeldt og derefter søge barsel i din A-kasse. Er du meldt ledig, er det A-kassen, der starter din barselssag hos Udbetaling Danmark, når du skal på barsel. Din A-kasse kan også rådgive dig om barsel som ledig.
Hvis du er på fulde dagpenge i A-kassen, vil du også komme på fulde barselsdagpenge. Det er A-kassen, der starter din barselssag op hos Udbetaling Danmark, der administrerer barselsdagpengene. Din barsel går altså ikke fra din dagpengeperiode.
Hvis du er studerende eller nyuddannet:
Hvis du er studerende eller nyuddannet, er der særlige barselsregler og rettigheder, du bør være opmærksom på. Find mere information om barselsregler for studerende og nyuddannede på borger.dk.