Beskyt dit digitale indhold mod datahøst

Kunstneres digitale produktioner som fx lyd, billeder eller tekst, er ikke længere automatisk beskyttet mod datamining. Du kan sikre dine rettigheder til eget materiale ved aktivt selv at beskytte indholdet.

Du skal sige aktivt Nej-Tak til datahøst

Danmark har i år implementeret et EU-direktiv, der har medført en række ændringer i ophavsretten. Blandt andet vedrørende såkaldt ”tekst og datamining”, som blandt andet anvendes i processen når der ”høstes” materiale på nettet med henblik på at træne kunstig intelligens i at lave nyt materiale.

De nye regler betyder, at kan denne høst nu ske uden at indhente tilladelse hos materialets oprindelige rettighedshavere.

Som rettighedshaver har du dog mulighed for at ”opte ud” af kommerciel tekst og datamining ved aktivt at frabede sig at blive brugt. Har man taget skriftligt forbehold på sin webside, kan der kun lovligt tekst- og datamines på din side, hvis der er indgået aftale herom med rettighedshaverne.

Indsæt forbehold mod tekst- og datamining på din hjemmeside

Vi anbefaler, at du indsætter et forbehold mod tekst- og datamining på din hjemmeside, blog, medier, kanaler mv., hvor du fx har musik, videoer, fotos, tekster eller andet ophavsretligt beskyttet materiale liggende:

”Musik, lyd, billeder, tekster og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. Alle rettigheder til indholdet forbeholdes, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens § 11 b og DSM-direktivets artikel 4.”

Teksten virker først, når den er indsat på en måde, så både mennesker og maskiner kan forstå dens indhold. Det betyder, at teksten skal indføjes i metadata (beskrivende oplysninger om data) samt indsættes i de vilkår og betingelser, der regulerer brugen af din hjemmeside eller tjeneste.