Eydun Johannessen

e-mail: info@stagedirectors.dk

Teatermanden Eyðun Johannessen er død, 85 år gammel

Eyðun Johannessen, instruktør, skuespiller og forfatter, døde den 3. september i København.

Eyðun Johannessen var den første færing, som tog en professionel teateruddannelse. Han er grundlægger af det professionelle færøske teater og hans arbejde var afgørende for tilblivelsen af Det Færøske National Teater, Tjóðpallur Føroya.

Og så er han en af de sceneinstruktører, som vi står på skuldrene af.

For at mindes Eyðun og hans mange og bemærkelsesværdige bedrifter deler vi den tale, som tidligere forperson, Christoffer Berdal, skrev til Eyðun i forbindelse med hans udnævnelse til æresmedlem af Danske Sceneinstruktører i 2018:

”Kære Eyðun, det er med glæde og stolthed at vi hermed udnævner dig til æresmedlem i Foreningen af Danske Sceneinstruktører.

Selvfølgelig! tænker man, når man ser på dit fantastiske virke gennem alle årene. Du har, fra du blev færdiguddannet i 1960 fra henholdsvis Det Kongelige Teaters Elevskole og Odense Teater, haft en kæmpe nysgerrighed og lyst til at undersøge, udvikle og udbrede TEATRET i alle dets facetter og muligheder. Og har gjort det utrætteligt siden.

Et bud, er at din kærlighed til teatret blev vagt under krigen, da du som dreng gemt under scenen i Sjónleikarhúsið hørte de klassiske engelske skuespillere, under ledelse af John Gielgud, der var fløjet ind fremføre Shakespeare på originalsproget – forelskelse ved første ord!

Og netop Sjónleikarhúsið har været et af pejlemærkerne i dit liv. Fra du i 1970 rejste tilbage til Tórshavn og gennem et hav af instruktioner og undervisning at være med til at professionalisere Færøsk Teater, blandt andet 1977 da du oprettede Gríman og senere som medskaber af Tjóðpallur – når man kigger på det imponerende og udfordrende repertoire du har skabt heroppe, er det utroligt hvor meget du har nået at lave i resten af Norden.

Her har Aarhus primært været din base med en fast tilknytning som instruktør ved Aarhus Teater. Samtidig med du som rektor 1979-86 for Aarhus Teaterskole og siden som løbende underviser har været med til at udvikle dansk teater.

Din alder til trods er der jo vanvittigt, når man ser, hvad du har nået som iscenesætter – dit CV er skræmmende imponerende: Alle genrer og formater har du været rundt om – flere gange! Nogle har du været med til at opfinde:

Fra Dickens´ ”Et Juleeventyr” til Ørnsbo`s Fælden.

Du løftede ”Inden for murene” ud af nostalgien.

”Trold kan tæmmes” og ”TitusAndronicus” er noget af det bedste Shakespeare set herhjemme.

Du har haft en enestående evne til at forløse De episke dramaer – De store samfundsfortællinger – enkelt og storslået har du vist slægters endeligt, paradigmeskifte og nationer i knæ. Smukkest blandt andet i ”De fortabte spillemænd” Lykke Peer” og ”På sporet at den tabte tid”

Din indflydelse på og inspiration til Nordisk Teater er fuldstændig unik – Det er med en kæmpe stolthed, respekt og taknemlighed dine kollegaer i dag gør dig til ÆRESMEDLEM

Stor tak på vegne af Foreningen af Danske Sceneinstruktører”